Stolnoteniski klub “Samobor” (korišteni materijali s web stranice Samoborskog športskog saveza, hvala)

28Počelo je davne 1967. godine kada je Ivan Medvedović utemeljio klub u okviru SD “Mladost”. Započelo se tako da se naprosto “s ulice pokupilo” nekoliko dječaka i djevojčica i pozvalo na prve treninge u dvorani DŠR “Partizan” Samobor. Kako su treninzi odmicali, neki od njih su se počeli isticati. Bili su to Milica i Branislava Resanović, Ančica Čačić, Maja Fijan, te nešto kasnije  Držislav i Siniša Leopold, Ranko Štengl, Jurica i Vlado Domin, Milan Žegarac, Davor Novosel i drugi.

Nakon nekoliko mjeseci stolnotenisači su nastupili na natjecanjima u Varaždinu, Zagrebu, Čakovcu, Sisku, Slavonskom Brodu i Opatiji, ali bez značajnijih uspjeha. Nepune dvije godine nakon utemeljenja stasale su Irena Rukavina, Irena Konosić, Elvira Cigrovski, Ivana Medvedović i Jasna Grdić, te pioniri Ivica Jurčić, Rajko Dumić, Davor Marić i Mladen Šančić. S tom momčadi postignuti su prvi zapaženi rezultati. Ženski sastav zauzeo je 1975. godine prvo mjesto na Prvom pionirskom prvenstvu Jugoslavije u Zagrebu. Redala su se prva i druga mjesta na prvenstvima Hrvatske, a na pojedinačnim prvenstvima za pionirke prvakinje Hrvatske postale su Irena Rukavina, Irena Konosić i Ivana Medvedović, a Ivica Jurčić zauzeo je drugo mjesto.

 

  1. god. pionirska reprezentacija Jugoslavije s broncom s Evropskog prvenstva u stolnom tenisu
  2. Popov, G. Perkučin, trener I. Sabo, I. Rukavina

 

20Ohrabren ovim uspjehom, a i s dobro pripremljenim igračicama, klub je ušao u Hrvatsku ligu za seniorke. Već prve godine momčad je zauzela treće mjesto, a sljedeće godine postala je prvakom Hrvatske i stekla pravo na sudjelovanje u kvalifikacijama za ulazak u Saveznu ligu. Kvalifikacije su se održale u Samoboru, a sudjelovali su sastavi “Partizana” (Beograd), “Olimpije” (Ljubljana), “Novog Sada” (Novi Sad), i “Mladosti” iz Samobora. Nažalost, Samoborke nisu uspjele izboriti ulazak u ligu. Nakon neuspjeha u kvalifikacijama sastav se počelo osipati, a trenersku dužnost preuzeo je Edo Grubor. Klub je prestao raditi pod imenom “Mladost” i dobio novo ime – STK “Industrogradnja”, Samobor.

ŽSK “Mladost” – Samobor 1976. godine E. Cigrovski, I. Konosić, I. Medvedović

29Od 1981. godine STK je vodio inž. Slavko Šišak, a tajničku je dužnost obavljao Zdravko Orsag. Klub se osamostalio pod imenom STK “Samobor”. Članovi kluba bili su učenici i učenice samoborskih osnovnih i srednjih škola i natjecali su se u regionalnoj ligi.  Pored momčadskih nastupa kao članovi, redovito su nastupali na prvenstvima za svoje škole. Najveće uspjehe postigle su članice kluba Gordana Šišak, Andreja Orsag i Dubravka Šišak osvajanjem prvog mjesta na Prvenstvu Hrvatske u SIOSŠ-u 1985. i na Međunarodnom kadetskom turniru “Istarska rivijera 85” u Umagu.

 

  1. godine G. Šišak, A. Orsag, D. Šišak

 

Na tom turniru Gordana Šišak osvojila je prvo mjesto. Te godine proglašena je najboljom športašicom Samobora.

Samoborski STK odgojio je dobre mlade igrače i igračice, ali nažalost nije mogao osigurati uvjete svakodnevnog treninga i sudjelovanja u višem stupnju natjecanja, te su oni najbolji nastavili igrati u zagrebačkim klubovima. Najzapaženije rezultate postigle su sestre Šišak igrajući u ASTK “Mladost-Ribomaterijal” iz Zagreba, s kojim su osvajale brojna prvenstva Jugoslavije i Hrvatske

 

U srpnju 2003.u mjesnom domu Klokočevec, osnovan je STOLNOTESKI KLUB SAMOBOR 2003.– STKS 2003., nazočni sljedeći članovi: Stjepan Kuhar, Martina Glasnović-Horvat, Božidar Petrić, Davorin Marić, Ivan Medvedović, Mladen Koši, Marijan Kuhtić i Krunoslav Znika.Za predsjednika kluba izabran je Krunoslav Znika, za  dopredsjednika Marijan Kuhtić, a za tajnika Davorin Marić (svi jednoglasno). Škola stolnog tenisa je započela s radom 6.10.2003. godine pod vodstvom Irene Rukavine, bivše državne reprezentativke. Izvršena je nabavka još jednog stola, robota za trening. Krajem prosinca dolazi do promijene trenera, rukovođenje škole preuzima prof. Marina Glasnović Horvat. Uspješno se održavaju Otvorena prvenstva Grada Samobora vidi

 

U četvrtak, 14. prosinca 2006., u prostorijama Samoborskog športskog saveza svečano je obilježeno 40 godina aktivnog bavljenja stolnim tenisom u Samoboru. Ing. Ivan Medvedović, osnivač stolnoteniskog kluba daleke 1966. godine u sklopu SD Mladost, prisjetio se početaka i dana kad su zamalo ušli u prvu Saveznu stolnotenisku ligu. Na skupu su bili i sudionici tih događanja Ivana Skendrović Medvedović, Irena Konosić Martić i Elvira Cigrovski Meichelbeck. Ing. Eduard Grabar, koji je naslijedio trenerski posao, također se s oduševljenjem prisjetio tih dana. Slika 1 40 godina  Slika 2 Elvira Cigrovski Meichelbeck , Irena Konosić Martić, Edurd Grabar i Ivana Skendrović Medvedović.

 

STK Samobor 2003 se u sezoni 2006-07. natječe u III. hrvatskoj stolnoteniskoj lizi, regija srednja Hrvatska vidi

 

U ponedjeljak, 03.12.2007. godine u prostorijama nove sportske dvorane u Hebrangovoj, Samobor, došlo je do ujedinjenja STK Samobora 2003 i starijeg barata STK Samobora u jedan klub. vidi